Sauvignon je bílá odrůda révy vinné. Její původ je pravděpodobně v Bordeaux, na základě genetické analýzy se uvádí, že vznikla křížením Chenin Blanc x Tramín. Sauvignon se pěstuje téměř ve všech vinařských zemích světa. V českých zemích se začala významně rozšiřovat až od 50 let minulého století. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Charakter vína je silně ovlivněný ročníkem. Plná zralost je v polovině října (Morava). Ve vynikajících ročnících převládá broskev s lehkým nádechem listu černého rybízu, v méně vydařeném ročníku hluchavka, angrešt, černý rybíz. V průměrném a horším ročníku typická kopřiva až trávové tóny. Víno mění významně svůj charakter i zráním, hlavně v prvním půl roce školení. Sklepmistři mnohdy používají pro Sauvignon výraz „chameleón“.
Zdroj: www.znalecvin.cz